QR-codes in Dokkum

QR-code toegepast in museum het Admiraliteitshuis in Dokkum

Begin 2010 is door het Admiraliteitshuis samen met de bedrijven Speak uit Surhuisterveen en Ynform uit Oentsjerk gewerkt aan een nieuwe en innovatieve manier om informatie over de collectie van het museum te presenteren. Bezoekers kunnen bij verschillende objecten aanvullende informatie opvragen door met een mobiele telefoon een code te scannen. Er verschijnt dan op het scherm informatie in de vorm van tekst, afbeeldingen, geluid of filmpjes.

De toepassing van QR-codes samen met een geschikte mobiele telefoon blijkt een goede combinatie. Zo kan men het geluid van een staande klok horen, veel gepubliceerde informatie op internet over Bonifatius opvragen, details van een zilveren knottendoosje bekijken en meer informatie en detailfoto's opvragen over objecten in de collectie. Deze informatie blijft bewaard in de geschiedenis van de browser, dus alle gescande informatie neemt de bezoeker mee naar huis, om het nog eens rustig terug te lezen, horen of bekijken.

QR staat voor Quick Response en wordt getoond als een vierkant met kleine blokjes. Dit kan in zwart/wit maar andere kleurcombinaties zijn ook mogelijk: Zolang er maar voldoende contrast tussen de kleuren is.
QR-codes bieden net als streepjescodes een grote hoeveelheid informatie. Deze QR-code (ook wel tag genoemd) wordt gelezen met de fotocamera van een mobiele telefoon. Het plaatje wordt gescand, de tag wordt dan vertaald naar tekst, bijvoorbeeld een url (webadres). Vervolgens gaat u online om alle informatie te vinden die op die website staat.

De investering (geld, tijd en moeite) voor het museum is minimaal, omdat bestaande hardware (de mobiele telefoon van de bezoeker) samen met een bestaand netwerk (mobiel internet van verschillende providers of het wifi netwerk van het museum) gebruikt worden. Om de toepassing te laten slagen is wel een website nodig, geschikt voor browsers voor een mobiele telefoon. Het beeldscherm van een telefoon is smal, het laden van een website gaat sneller wanneer ook deze smal gepresenteerd wordt. Het maken van deze website, samen met het onderhouden van de inhoud van de website, zijn de enige investeringen van betekenis die gedaan dienen te worden.

Ongeveer 80% van alle bestaande mobiele telefoons hebben de mogelijkheid om QR-codes te lezen en de informatie op te halen, de zogenaamde smartphones zijn er het meest geschikt voor. Het gebruik van QR-codes wordt door steeds meer bedrijven en  instanties gebruikt (in Friesland oa.: Leeuwarder Courant, Politie Friesland, Poppodium Iduna in Drachten) en wordt steeds vertrouwder in het straatbeeld. Sinds 2010 vindt u QR-codes ook aan de gevels van musea die zijn aangesloten bij het samenwerkingsverband Markant Friesland in noordoost Friesland. Hier kan de bezoeker informatie over openingstijden, toegangsprijzen en andere informatie over het museum vinden.

Het informeren van bezoekers is, na het instrueren van de baliemedewerkers, een koud kunstje. Met een korte uitleg op papier en een voorbeeld van een QR-code kan de bezoeker binnen een paar minuten aan de slag. Bezoekers die al bekend zijn met QR-codes kunnen meteen bezig.
Behalve de toepassing in het museum bij objecten gebruikt het Admiraliteitshuis de QR-code ook op affiches en ansichtkaarten. Informatie die daar normaal gesproken niet op terecht kan (filmjes, informerende teksten), kan op deze manier wél worden aangeboden. Zo heeft het museum onlangs een ontdekkingstocht ontwikkeld waarin gezinnen de onderwerpen van het museum door middel van een QR-code op een spannende manier kunnen ontdekken en bezoeken.

Wilt u meer informatie of een demonstratie? Dan kunt u contact opnemen met Jacob Bosma van het Admiraliteitshuis.


De bijgevoegde QR-code (zie afbeelding) hangt bij de entree van museum het Admiraliteitshuis in Dokkum en is een goed voorbeeld van de verschillende manieren waarvoor de tag gebruikt kan worden. Deze QR-code verwijst naar een URL: u kunt deze website ook op een 'gewone' computer bezoeken.
Scan deze code en ontvang direct informatie over het Admiraliteitshuis. Geen scanner? Download een gratis scanner via de browser van uw telefoon.