Wat het slavernijverleden nu met ons doet

22 juni 2023 1 dagen
Bijeenkomst over diversiteit en inclusie in Fryslân

We mogen op 1 juli dan wel gedenken dat het 150 jaar geleden is dat Nederland de slavernij in de voormalige koloniën afschafte, maar hoe werkt dat verleden nog altijd door in onze maatschappij? Over die vraag organiseert Tresoar op donderdag 22 juni een thema-avond, in samenwerking met opinieblad De Moanne en documentaireplatform FryslânDOK. Op deze avond willen we onderzoeken hoe inclusief de Friese maatschappij nu echt is. Werkt het slavernijverleden nog altijd door in ons gedrag ten opzichte van mensen met een afkomst van de eerdere wingewesten?

De Moanne verschijnt halverwege juni met een editie die volledig in het teken staat van dit thema onder de paraplu van (on)gelijkwaardigheid. In deze editie lees je een groot artikel met een vraaggesprek met Jaleesa Schiphorst, belangrijk adviseur voor de Pier21-voorstelling Un dia nobo – Wan nyun dey – Een nieuwe dag en bestuurslid Comité 30 juni / 1 juli Fryslân.

FryslânDOK zendt eind juni twee afleveringen uit waarin gekeken wordt naar de doorwerking van het slavernijverleden in Fryslân. Bij de slavenhandel denken we snel aan VOC en WIC en ‘dus’ aan Amsterdam, maar ook in Fryslân woonden kooplieden die aandelen hadden in plantages met slavenarbeid, of zeelieden die meewerkten aan het transport van mensen of goederen van deze plantages. FryslânDOK praat met inwoners van onze provincie die wortels hebben in deze historie over wat zo’n verleden nog altijd met hen doet. Bovendien zien de programmamakers hoe de economische machtsbasis die in de koloniale tijd werd gelegd, nog steeds handelsongelijkheid in stand houdt – wat bijvoorbeeld zichtbaar is in het bakje koffie dat wij elke dag drinken en dat nog altijd een product is van oneerlijke handel.

In café De Gouden Leeuw van Tresoar kijken en luisteren we naar deze verhalen en praten we daar verder over. De makers van De Moanne en FryslânDOK schuiven aan, samen met gasten die in hun verhalen voorkomen, waaronder Jaleesa Schiphorst. Met haar en anderen praten we over de houding die de maatschappij aanneemt ten opzichte van dit thema en hoe hierin de media een rol in gespeeld hebben en in kunnen spelen.

 De lezing is gratis bij te wonen. Wel vragen we je een kaartje te reserveren in verband met de zaalcapaciteit.