Tentoonstelling: Rjocht of Unrjocht? Wanhoop en woede om de Hogerhuiszaak

16 februari 2023 115 dagen

Waren de gebroeders schuldig of niet?

In de tentoonstelling ‘Rjocht of Unrjocht? Wanhoop en woede om de Hogerhuiszaak’ heropenen we in Obe by Tresoar vanaf 16 februari de rechtszaak tegen de broers Keimpe, Marten en Wybren Hogerhuis. In 1896 werden ze veroordeeld tot lange celstraffen voor een inbraak.

Britsum, 5 december 1895. Sinterklaasavond. Buiten is het guur, het regent en het stormt. In de boerderij van Gatze Haitsma staat in de woonkamer de olielamp op een laag pitje te branden. Terwijl boer Gatze, huishoudster Ymkje en haar broer Sieds op bed liggen te slapen wordt het gevelvenster ingeduwd en komen twee dieven onder luid gerinkel van brekend glas de woning binnen. De derde dief blijft buiten staan. Een heftige confrontatie volgt waarbij schoten worden gelost en Sieds gewond raakt. Uiteindelijk nemen de dieven de benen.

De Hogerhuiszaak ‘heropend’ in Obe by Tresoar

In de tentoonstelling ‘Rjocht of Unrjocht?’ kan jij de Hogerhuiszaak opnieuw onderzoeken. Informatie over onder andere de inbraak, bewijsvoering en getuigenissen helpt jou om zelf antwoord te geven op de vraag: Zijn de gebroeders Hogerhuis schuldig of niet? Tresoar bewaart naast het complete strafdossier van de zaak Hogerhuis ook informatie over andere rechtszaken en gevangenen. In de tentoonstelling ontdek je welke informatie bij Tresoar allemaal te vinden is over het Friese gevangeniswezen en lees je over voormalige gevangenissen in Fryslân door de eeuwen heen.

Deze tentoonstelling in Obe, is gratis toegankelijk en geopend van dinsdag t/m zaterdag van 11.00 t/m 17.00 uur. Voor de meest actuele openingstijden zie website van Tresoar.

Meer info: https://www.tresoar.nl/bezoeken/tentoonstellingen