Passe-Partout Friese Musea [Gestopt]

17 augustus 2020 1345 dagen

Let op: Deze pilot is afgerond en krijgt vooralsnog geen vervolg.

Twintig Friese musea zijn vanaf 17 augustus 2020 te bezoeken met het ‘Passe-Partout Friese Musea’. Deze digitale pas biedt voordelig toegang tot drie musea naar keuze. Hiermee willen initiatiefnemers Museumfederatie Fryslân en Visit Friesland cultuurliefhebbers verleiden tot een bezoek aan de minder bekende “parels” van onze provincie. Het betreft een pilot voor tenminste 1 jaar.

Veelgestelde vragen door musea

1. Vanwaar het initiatief voor een passe-partout?

Met het Passe-partout Friese Musea stimuleren we (met name) toeristen kennis te maken met meerdere Friese musea. Daarbij willen we ook de kleinere musea in Friesland een podium te geven.

2. Wat is de officiële naam van het passe-partout?

Passe-Partout Friese Musea

3. Wordt de passe-partout gekoppeld aan ons kassasysteem? 

Nee, het wordt niet gekoppeld aan het kassasysteem. Er wordt gebruikt gemaakt van een mobiele scanapplicatie via VanPlan waartoe deelnemende musea toegang krijgen. VanPlan heeft inzage in de applicatie en deelt gebruiksgegevens met de Museumfederatie. De Museumfederatie zorgt vervolgens voor de financiële afhandeling en deelt daarbij de bezoek-/gebruiksgegevens.

4. Hoe en waarmee moet de passe-partout worden gescand?

De passe-partout moet aan de balie worden gescand met een scanapp. Deze app werkt vanaf een smartphone of tablet (zie ook het antwoord op vraag 3). Voor het werken met de scanapp heeft het museum een instructie (in pdf) gekregen, het is belangrijk deze te volgen. Scan een passe-partout aan de balie slechts eenmaal.

5. Welk besturingssysteem heeft onze telefoon/tablet nodig voor de scanapp?

Benodigd is minimaal iOs 7.0 (Apple) of Android 6.0.

6. Wij gebruiken een telefoon, heeft deze een simkaart nodig?

In principe niet; als de telefoon ook zonder simkaart te bedienen is en je kunt verbinding maken met WiFi, dan is een simkaart niet nodig. Probeer dus even of de telefoon überhaupt te gebruiken is zonder simkaart. Kun je niet in de telefoon komen zonder simkaart, dan is een prepaidkaart voldoende.

7. Is de scanapp te gebruiken op meerdere telefoons/tablets?

Ja. De scanapp werkt met een inlogscherm en is daardoor niet gebonden aan 1 apparaat.

8. Waar en hoe wordt de passe-partout verkocht?

Het kopen van een passe-partout kan alleen online, via de centrale verkooppagina: www.vanplan.nl/passe-partout-friese-musea

9. Wat kost een passe-partout en wat krijgt de koper ervoor?

Het passe-partout wordt voor een gunstig tarief aan de consument aangeboden; € 15,- (exclusief € 1,15 transactiekosten, inclusief btw). Hiermee heeft de koper toegang tot 3 deelnemende musea naar keuze. De passe-partout is 3 maanden geldig. Voor kinderen tot 3 jaar is de entree in de meeste musea gratis.

10. Voor ons museum moeten bezoekers, in verband met covid19, vooraf reserveren of online hun entreebewijs kopen. Hoe moet dat in combinatie met de passe-partout?

Dit kan op verschillende manieren en is aan het museum zelf. Het hangt namelijk af van de wijze van reserveren bij het museum. Hieronder tips bij de meest gebruikte opties:

Optie 1: Online ticketsysteem?
Maak de optie ‘passe-partout’ aanvinkbaar in het online ticketsysteem (zie ook de tip hieronder). Bezoekers die deze optie aanvinken betalen niets, dit doen ze immers al bij aanschaf van de passe-partout. Let op: het is belangrijk te vermelden dat de passe-partout getoond en gescand moet worden bij de balie in het museum.

Tip: U kunt de passe-partout toevoegen aan de keuzeregel met andere ‘kaarthouders’ die gratis entree hebben:

Tip: U kunt de passe-partout toevoegen aan de regel met andere ‘kaarthouders’ die gratis entree hebben.

Optie 2: Telefonisch?
Maakt het museum gebruik van telefonisch reserveren? Laat dan ook passe-partouthouders telefonisch reserveren. De museummedewerker kan dan meteen aangeven of er plek is op het gewenste moment. Let op: het is belangrijk om aan de telefoon te vermelden dat de passe-partout getoond en gescand moet worden bij de balie in het museum.

Optie 3: E-mail/contactformulier?
Moeten bezoekers reserveren via e-mail of een contactformulier op de website? Laat dan ook passe-partouthouders op deze manier reserveren. Let op: het is belangrijk te vermelden dat de passe-partout getoond en gescand moet worden bij de balie in het museum.

Optie 4: Reserveren niet verplicht?
Is reserveren bij het museum niet verplicht, dan hoeft de bezoeker zijn/haar passe-partout enkel te laten scannen bij de museumbalie.

Vermeld op de museumwebsite te allen tijde duidelijk of en hoe passe-partouthouders kunnen reserveren.

11. Wie zitten er achter de passe-partout?

De Passe-partout Friese Musea is een initiatief van Merk Fryslân en Museumfederatie Fryslân. Verkooppartner is VanPlan.nl.

12. Welke musea doen mee?

Kijk voor de actuele deelnemerslijst op www.vanplan.nl/passe-partout-friese-musea

13. Kan mijn museum ook meedoen?

Ja, dat kan. Meer informatie bij de volgende vraag.

Interesse of meer informatie?

Interesse om als museum deel te nemen aan de Passe-partout Friese Musea? Of heb je een andere vraag, bijvoorbeeld over de financiële afhandeling? Stuur voor meer informatie een mailtje naar secretariaat@museumfederatiefryslan.nl

Samen zetten we museaal Friesland nog beter op de kaart!

Foto bovenaan: David Vroom