Lezing Arjen Dijkstra: De Friese astronomie

26 september 2023 31 dagen

Meer dan tweehonderd jaar stond in Franeker een vooraanstaande universiteit. Er kwamen studenten en onderzoekers uit binnen- en buitenland op af. Onder andere op het gebied van de astronomie was die universiteit een instituut met een grote reputatie. Meerdere astronomen deden grote en kleine ontdekkingen en beleefden zo hun eigen eureka! moment.

In deze lezing belicht Arjen Dijkstra een aantal van die bijzondere ontdekkingen. Zo werd in 1607 een astronomisch meetinstrument uitgevonden, zag een jonge student in 1639 een onbekende ster en jaagde een astronomie hoogleraar op onbekende kometen. In 1689 werkte een professor mee aan het oplossen van het grootste astronomische probleem uit die tijd. Dit vond allemaal plaats in het Friese Franeker!

Arjen Dijkstra

Arjen Dijkstra (1979) is directeur van Tresoar, archief, bibliotheek en literatuurmuseum van Fryslân. Hiervoor was hij directeur van het Universiteitsmuseum Groningen. Dijkstra is gespecialiseerd in de geschiedenis van de wetenschap. Hij werkte acht jaar, met tussenpozen, aan een onderzoek naar het leven van Eise Eisinga. In 2021 publiceerde hij De Hemelbouwer. Een biografie van Eise Eisinga. Daarnaast publiceerde hij samen met Mark Hektor It Himelbouwerke, een kinderboek over het ontstaan van het Franeker Planetarium.

Deze lezing wordt gehouden in het kader van de jaarlijkse Maand van de Geschiedenis. In 2023 staat het thema Eureka! centraal.

De lezing is gratis bij te wonen. Wel vragen we je een kaartje te reserveren in verband met de zaalcapaciteit.