Dag van de Elfstedentocht

11 januari 2023 1 dagen

Op 15 januari 1909 werd de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden opgericht. Dat is dan ook de reden dat 15 januari 2019 werd uitgeroepen tot de Dag van de Elfstedentocht. Die staat geheel in het teken van de Elfstedencultuur, zoals die wordt beheerd door archieven en musea. Het gaat dus niet om de vraag of we die tocht ooit nog gaan krijgen, maar over de verantwoordelijkheid voor erfgoedinstellingen om de schaatsgeschiedenis vast te leggen.

Op 11 januari 2023 is in Cultuurhistorisch Centrum De Tiid in Bolsward alweer de vierde editie. Onder leiding van Sippy Tigchelaar wordt uniek materiaal getoond van vrouwelijke rijders van de Elfstedentocht. Ook is er aandacht voor mensen, die de elfstedenroute niet alleen met de schaats hebben afgelegd, maar ook met andere vervoersmiddelen. Wat is moeilijker: zwemmend, fietsend of op de step? Ook hier wordt bijzonder historisch materiaal getoond. Jessica Merkens zal op deze middag het eerste exemplaar van haar boek Op eigen houtje uitreiken.  Het boek is een bloemlezing van vrouwen die de Elfstedentocht schaatsen. De Nederlandse schaatshistorie vanaf 1890 tot heden en de emancipatie in de sport staan centraal.

De organisatie van deze middag is in handen van Gemeentearchief Súdwest-Fryslân, Tresoar, het Fries Film en Audio Archief, het Fries Scheepvaart Museum en de sporthistorici Marnix Koolhaas en Jurryt van de Vooren.

Graag opgave vooraf via website De Tiid. Kosten 5 euro incl. 1 consumptie.

Meer informatie: https://www.tresoar.nl/bezoeken/agenda/637f49c22252f600121f534f