Energiedag musea

Museumfederatie Fryslân organiseert in samenwerking met de Provincie Fryslân de ‘Energiedag voor musea en museale panden’. Op deze dag staat de realisatie van energiebesparende maatregelen centraal. Let op: de datum is verschoven naar 12 oktober 2015!

In een tijd waarin musea veelal elk dubbeltje moeten omdraaien zijn manieren om geld te besparen zeer welkom. Een hoge energierekening kan een zware last zijn op de begroting; energie besparen is dan ook zeer wenselijk. Edgar van der Staay en Robert den Ouden van Provincie Fryslân presenteren een bewezen methode die het museum kan helpen op weg naar een flinke besparing op de energierekening!

Zij leggen uit hoe energieverbruik in het museum in kaart kan worden gebracht en hoe er op basis van die informatie bespaard kan worden. Zij zullen toelichten op welke manier je zoveel mogelijk rendement haalt uit een investering in energiebesparende maatregelen én welke subsidiemogelijkheden hiervoor mogelijk zijn. Dit laatste is meestal onontbeerlijk om de gewenste maatregelen te kunnen realiseren. Er zijn op dit moment verschillende regelingen waar gebruik van gemaakt kan worden.

Elk museum staat voor de vraag welke besparende maatregelen voor hen het meest verstandig zijn: zonnepanelen op het dak, extra isolatie, een hoogrendementsketel of toch LED verlichting? Hoe weet je of je keuze wel het gewenste effect heeft? Hoe financier je als museum de nodige maatregelen?

Ter voorbereiding op de Energiedag is een van de methodes al uitgevoerd in Museum Drachten. Dit museum zal toelichten welke inzichten zij hebben gekregen en wat zij van plan zijn met de resultaten. Praktisch en resultaatgericht!

Kom naar de Energiedag als je leiding geeft aan een museum. Met een kopie van je huidige energierekening kun je de eerste vragen over energiegebruik stellen aan de experts. Van harte welkom zijn ook de eigenaar van het museumpand en de financiële man/vrouw van jullie museum. Kom vooral met elkaar!

Alle musea hebben een uitnodiging met het programma ontvangen.

 

Cursusdatum
Tijd
Locatie
Ma 12 okt
09.30 – 13.00 uur
Provincie Fryslân, Tweebaksmarkt 52 in Leeuwarden