Cursus Objectfotografie

Objecten fotograferen, hoe doe je dat?

Het fotograferen van museale objecten is niet alleen van belang voor de registratie van voorwerpen. Foto’s zijn ook erg belangrijk om met het publiek te communiceren wat voor mooie of bijzondere objecten er in het museum of het depot staan.

Gedurende de twee cursusdagen objectfotografie zal duidelijk worden hoe je, ook met beperkte middelen, fraaie opnames kunt maken van je objecten. Daarbij wordt gekeken naar welk licht en achtergrond gebruikt moet worden, of de keuze van het objectief en de opname afstand van belang is en hoe het zit met de kleur van het licht. Het licht zal daarna opgemeten worden om de juiste kleurweergave te krijgen van de opnames. Daarnaast wordt verder ingegaan op het ideale diafragma en sluitertijd, hoe de opnames opgeslagen moeten worden en welke kleurprofielen daarbij gebruikt worden.

Op de eerste dag wordt de theorie behandeld, maar komt ook meteen de praktijk aan bod met een studio opstelling. Tijdens deze dag neem je een object mee, waarmee je direct aan de slag kunt gaan. Zo kan je heel praktisch zien hoe schilderijen, beelden, ceramiek, zilver, glas of prenten kunnen worden opgenomen.

Tussen de eerste en tweede cursusdag kun je zelf je eigen object fotograferen. De resultaten van deze sessie zullen tijdens de tweede cursusdag besproken worden. Natuurlijk staat dezelfde studio opstelling er weer, zodat de opnames nog een keer herhaalt kunnen worden. Bovendien worden tijdens de tweede dag alle vragen besproken die je hebt gekregen tijdens de opnames van het object, en de verwerking ervan.

Deze cursus is geschikt voor zowel beginners als gevorderde fotografen.

Cursusdatum
Tijd
Locatie
Ma 21 dec
09.30 – 16.30 uur
Nationaal Vlechtmuseum
Ma 12 okt
09.30 – 16.30 uur
Nationaal Vlechtmuseum