Kansmakers ‘Het beste erfgoededucatieproject van Fryslân’ bekend

27 maart 2018

Op woensdag 4 april maken Museumfederatie Fryslân & Keunstwurk de winnaar van ‘Het beste erfgoededucatieproject van Fryslân’ bekend. De kansmakers zijn: ‘Op avontuur op Ameland’ een programma van de Amelander musea en ‘De Veerkieker’ een programma van Stichting Stellingwarver Schrieversronte. De uitreiking vindt plaats in het Provinciehuis Leeuwarden (Tweebaksmarkt 52). De twee kansmakers presenteren die dag hun erfgoededucatieproject. Ook komt Yuri Matteman, hoofd educatie ontwikkeling van het Naturalis Biodiversity Centre in Leiden, uitleg geven over het lesprogramma ‘Het Verwonderpaspoort’ waar hij projectleider van is. Het project won de Museumeducatie Prijs in 2018.

Kansmaker 1 – Op Avontuur op Ameland, een programma van de Amelander musea, Ameland

Op Avontuur op Ameland is een programma voor de kinderen op Ameland. De kinderen worden meegenomen naar de plaatsen en meegenomen in de verhalen en ervaringen die ze zouden moeten (her)kennen. Door deze Ameland-lessen kunnen we de kennis en vaardigheden van toen en nu behouden voor de toekomst. Een programma waarin samen ervaren, beleven, genieten, verwonderen, ontdekken en zelf doen centraal staat.

Kansmaker 2 – De Veerkieker, een programma van Stichting Stellingwarver Schrieversronte, Oldeberkoop

Bij dit schoolbreed erfgoededucatieprogramma voor alle basisscholen in Oost- en Weststellingwerf wordt het aanbod van de regionale erfgoedinstellingen verbonden met dat van (lokale) kunstenaars.

Meer weten?De Veerkieker

Presentatie Naturalis – winnaar Museumeducatie Prijs 2018

Yuri Matteman, hoofd educatie ontwikkeling van het Naturalis Biodiversity Centre in Leiden, is projectleider van Het Verwonderpaspoort. Het project won de Museumeducatie Prijs in 2018. Met het paspoort reizen docenten en leerlingen naar de ‘Verwonderwereld’. Daar verkennen leerlingen de thema’s Natuur, Wetenschap en Technologie. Op basisscholen staan die thema’s al op de agenda. Deelname aan educatieve activiteiten in musea en andere buitenschoolse leeromgevingen maakt deze onderwerpen voor leerlingen echter meer levend en tastbaar. Ze komen zo immers in aanraking met échte voorbeelden, échte voorwerpen en échte wetenschappers!

Programma 4 april

14.30 – 15.00 uur        Ontvangst Provinciehuis Leeuwarden (Tweebaksmarkt 52)
15.00 – 16.00 uur        Uitleg Museum Naturalis (Leiden) over het Verwonderpaspoort en over de keuze voor deze opzet.
Aansluitend een kort gesprek.
16.00 – 16.30 uur        Presentaties door kansmakers erfgoededucatieprojecten
16.30 uur                      Prijsuitreiking

Laat je ons even weten of je komt? Stuur een e-mail naar d.vanpeer@keunstwurk.nl.