Aanstaande maandag start de zesde Nationale Museumweek (20-26 april) – in digitale vorm!

14 april 2020 Marketing

Door Museumcontact

Over een week start de zesde Nationale Museumweek. Dit jaar in digitale vorm. Hoewel de ruim 400 aangesloten musea zijn gesloten voor het publiek, geven veel musea wel online toegang tot hun pronkstukken en collecties. Zo bieden museale collecties en eigen kunstwerken troost in deze lastige tijden. Gedurende de Nationale Museumweek 2020 (20 tot en met 26 april) zal maximaal aandacht worden gevraagd voor al die vormen van virtuele kunstbeleving. Sahil Amar Aïssa gaat het dagelijkse video-journaal #OnsEchteGoudTV presenteren. Het programma wordt maandag tot en met zondag om 16.00 live uitgezonden via www.museumweek.nl en is daarna on demand beschikbaar. 

Dit jaar vieren we – ondanks alle beperkingen van dit moment – 75 jaar culturele vrijheid. Ruim 400 musea brengen een ode aan die vrijheid door middel van een digitale expositie op de Dam (zie artist-impressies), voor iedereen te zien op www.museumweek.nl. Musea tonen daar hun mooiste pronkstukken; Ons Échte Goud. En ook mensen thuis kunnen daar zelf aan deelnemen, door het delen van een eigen pronkstuk. Zo houdt iedereen toegang tot het enorme cultureel kapitaal dat van ons allemaal is.

DAGELIJKS #OnsEchteGoudTV

Gedurende het dagelijkse live-video-journaal #OnsEchteGoudTV begint Aïssa elke dag bij dat unieke virtuele eerbetoon op de Dam. Welke museale pronkstukken spreken er tot de verbeelding, welke persoonlijke verhalen en kunstwerken, die door mensen thuis zijn ingezonden, vallen op? Daarna zal in Blok 2 ruim aandacht zijn voor het online aanbodvan musea door het hele land. In Blok 3 van het programma komen mensen aan het woord die in deze dagen een heel bijzondere bijdrage leveren bijvoorbeeld door online activiteiten over uiteenlopende collecties.

Gouden Pronkstuk op de Dam

Ruim 400 pronkstukken van de musea zijn op het buitenpaneel van het Gouden Pronkstuk te zien. Aan de binnenkant van het digitale Pronkstuk komen eigen kunstwerken van mensen zelf: tijdens de Museumweek roepen we mensen thuis op om hun eigen kunstwerk of datgene wat hen in deze tijden inspireert, met ons te delen en zo mee te bouwen aan het online Gouden Pronkstuk. Een uniek, interactief en door alle Nederlanders samen gebouwd eerbetoon in de vorm van een digitaal Gouden Pronkstuk is dan het resultaat.

Ga voor alle laatste ontwikkelingen, activiteiten en nieuws naar www.museumweek.nl

Over de Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij ruim 400 musea in het hele land, hun collecties op een niet te missen wijze in de schijnwerpers zetten. En zodoende ambassadeurs, fans én nieuw publiek uitnodigen om zich te laten verrassen, inspireren of confronteren met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud. Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle inwoners van ons land met de collectie Nederland.

Over de Museumvereniging

De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van ruim 400 musea in Nederland. Samen werken zij aan het versterken van het publiek belang van musea door een blijvende binding van alle inwoners van ons land met museale collecties te stimuleren. De Museumvereniging is ook initiatiefnemer van het digitale platform Museumkids en de Museumkidsweek die jaarlijks plaatsvindt tijdens de herfstvakantie. Verder is de vereniging uitgever van de Museumkaart. In 2019 hebben zo’n 1,4 miljoen kaarthouders ruim 9 miljoen bezoeken gebracht waarvoor de musea meer dan 60 miljoen euro hebben ontvangen. Juist in onze snel veranderende samenleving vertellen musea verhalen die we niet mogen vergeten. Met hun collecties verrassen en verrijken musea bezoekers, gemeenschappen en de maatschappij als geheel. Want alleen samen vertellen musea het hele verhaal.

Museumcontact