Verhalenavond (uitgesteld)

06 november 2020 1 dagen

Pier21, de organisatie achter de Verhalenavond, heeft besloten om Verhalenavond op 6 november niet door te laten gaan. Hoewel het er heel lang op leek dat kleine ontmoetingen wel mochten, vindt de organisatie het nu niet verantwoord om mensen op te roepen om bij elkaar te komen. Juist ontmoeten en elkaar live een verhaal vertellen blijft de essentie van Verhalenavond.

Premier Rutte liet tijdens de persconferentie weten dat de komende vier weken slechts dertig mensen per binnenruimte toegestaan zijn en dat je thuis maar drie personen mag ontvangen op een dag. Daarnaast roept het kabinet op om het aantal contactmomenten te beperken en zo weinig mogelijk te reizen. Genoeg redenen om Verhalenavond tot nader orde uit te stellen.

Als het aan Verhalenavond ligt, blijven de verhalen bewaard. De organisatie heeft namelijk de intentie om Verhalenavond op een ander moment alsnog te organiseren.

Wat wel door kan gaan is de speciale Verhalenavond-podcastreeks van Omrop Fryslân. Samen met journalist Miranda Werkman heeft Verhalenavond hiervoor 5 bijzondere verhalen uitgekozen. Deze worden uitgezonden in de week van 2 november en zijn uiteraard ook weer terug te luisteren via de website www.verhalenavond.nl.

Oorspronkelijke bericht:

6 november Verhalenavond Friesland – Musea, doen jullie mee?

Door: projectgroep Verhalenavond

Op vrijdagavond 6 november vindt voor het derde achtereenvolgende jaar de Verhalenavond plaats in Friesland. Dit betekent nieuw leven in een oude Friese traditie. Iedereen met een verhaal, particulier of organisatie, mag een verhaal vertellen. Het thema dit jaar is ‘Het Virus’.

Natuurlijk zouden we het fantastisch vinden als de musea ook dit jaar weer in grote getale mee gaan doen. Naast het feitelijk meedoen aan Verhalenavond kunnen wij ons ook voorstellen dat er een kleine tentoonstelling wordt gewijd aan het thema ‘Het Virus’. Denk hierbij aan ‘De Pest’ of een andere pandemie waar we mee te maken hebben gehad. Wellicht kunnen we iets leren van de geschiedenis? Zo kunnen we samen het thema nog meer gestalte en inhoud geven?

Vertellers
Natuurlijk zoekt Verhalenavond ook vooral vertellers die mee willen doen op 6 november. Denk hierbij aan jullie medewerkers of vrijwilligers? Wat hebben zij gemaakt met betrekking tot het corona virus? En hoe was en is het voor de musea? Zit daar wellicht een verhaal in?

Het thema biedt naast verhalen over het corona virus ook ruimte aan andere verhalen met betrekking tot ‘Het Virus’. De organisatie wil vertellers vooral niet opleggen om het alleen te hebben over het corona virus.

Een virus is een ziekteverwekker maar ‘Het Virus’ waar we nu mee te maken hebben heeft verstrekkende gevolgen voor onze samenleving. Voor de een betekent het virus een reset van het leven en gaat deze radicaal anders om met moeder aarde. Voor een ander is juist het sociale aspect dat loskomt door het virus van belang en weer een ander wordt door de president van Amerika als schuldige aangewezen voor verspreiding van het virus en kampt daardoor met discriminerende uitingen. Kortom het thema geeft richting en moet vooral niet beperken.

Begin september start de aanmelding. Het zou mooi zijn dat wij ons als musea vroegtijdig aanmelden zodat we ook aandacht aan de verhalen kunnen geven ruim voordat het 6 november is.

Tips voor coronaproof vertellen lees je hier: https://verhalenavond.nl/corona-proof-vertellen/

Meld je HIER aan als museum of individuele verteller, doe dat voor 23 oktober 2020.

Als er vragen zijn neem dan contact op via info@verhalenavond.nl