Behoud en Beheer

Collectievorming

Een collectie ontstaat niet alleen door het verzamelen van objecten maar ook door het selecteren en afstoten daarvan. Als de collectie van een museum groeit, moet op een gegeven moment een keuze worden gemaakt welke objecten in eigen bezit blijven en welke objecten eigenlijk niet (meer) in de collectie thuishoren. Een collectieplan kan een nuttig handvat zijn bij het maken van deze keuzes. Museumfederatie Fryslân geeft u graag advies bij het schrijven van zo'n collectieplan.


Collectiebehoud en -beheer

Friesland heeft veel erfgoed dat het waard is om te bewaren. De taal, monumenten, molens, landschappen, bijzondere museumcollecties... te veel om op te noemen!

Het erfgoed in Friesland is van en voor iedereen. Daar gaan we zorgvuldig mee om. Museumfederatie Fryslân biedt advies en ondersteuning als het aankomt op het verantwoord beheren en behouden van een collectie. Daarbij kan het gaan om de huisvesting van een collectie in een historisch pand, maar ook om klimaat-, licht- en temperatuursinvloeden of het zoeken naar een goede restaurator.
U kunt bij ons ook terecht voor het klimaatabonnement, waarmee u bijvoorbeeld een thermohygrograaf kunt huren.


Wij ijken ook thermohygrografen voor uw museum! Van maandag tot en met donderdag kunt u deze bij ons langsbrengen.
Maak hier een afspraak voor ijking.


Meer informatie over behoud en beheer, management en conservering van erfgoedcollecties vindt u hier:
Collectiewijzer
 

Voor vragen over restauraties of wanneer u op zoek bent naar gediplomeerde restauratoren verwijzen wij u door naar Restauratoren Nederland.